Wednesday, February 23, 2011

maki memaki amalan bersama..

kata mengata di kalangan manusia adalah perkara kecil jer. even dalam facebook pun i selalu nampak segenlintir manusia ni tulis di wall post dia besar-besar mengata kawan dia.. adoi. seronok ker mengutuk orang ni? apa yang dapat? puas hati kan dapat mnyakiti hati orang lain.

perkara ini sebenarnya memang tak dapat nak dielakkan pun daripada jadi mangsa kena kutuk.. i sendiri pun banyak kali kena kutuk dan mengutuk.. opsss!! awak buat baik pun kena kutuk, buat jahat pun kena kutuk.. yes, itulah manusia.. sampai ada pepatah melayu, mulut tempayan boleh ditutup, mulut manusia?? bukan sekadar nak tutup, nak kecilkan sikit pun tak boleh abang oiii.. laju jer mulut ini meengeluarkan pelbagai kata yang menyakitkan telinga..

Nabi kita dahulu ketika mula-mula menyebarkan Islam, rancak sungguh mulut kafir Quraisy mengutuk Baginda, pelbagai cacian dikenakan keatas baginda, padahalnya baginda membawa contoh teladan yang baik. baginda membawa pelbagai nilai-nilai murni kedalam masyarakat jahiliah ketika itu tetapi tetap di kutuk.. lihat lah perangai buruk manusia ni.. benda ni hanya berlaku pada masyrakat jahiliah jer.. masyarakat melayu mana ada kutuk-kutuk ni.. eh, betul ker? i rasa masyarakat melayu pun sama jer..


my idola Tun DR Mahathir.. jangan kata la bagaimana beliau dikutuk sekeras-kerasnya. yang i pelik nak mengila dimana Tun adalah perdana menteri malaysia pada seketika dahulu, beliau berbakti untuk rakyat tetapi ada SEGELINTIR rakyatnya sendiri yang mengutuk beliau.. what the tutt?? orang tu bertungkus lumus untuk memajukan negara, pernah terfikir tak jika anda menjadi perdana menteri? seluruh kehidupan anda akan diperuntukkan untuk negara.. pelbagai perkara bermain dalam kepala ni ha. jangan kata jadi ketua negara, jadi ketua kelas pun i rasa nak nazak layan kerenah budak kelas.

pak lah. kenal tak?? perdana menteri selepas Dr Mahathir.. pak lah pernah memperjuangkan ISLAM HADHARI... wah, how good is that? tapi program tu pun kena kutuk oleh segenlintir manusia yang bajet sufi yang hanya tahu mengkritik memkhizir buta... Ya Allah. apa mahu jadi dengan manusia ini? sekarang facebook sedang mengilai rakyat malaysia and for your information malaysia ranking ke-4 yang rakyatnya paling kerap meng'facebook' setiap hari. di atas kesempatan ini juga ada rakyat malaysia tidak melepaskan peluang untuk mengutuk orang lain dengan bangganya... paling best i pernah baca di wall post seorang teman i berbunyi 'aku lapar la hari ni! tak ada selera nak makan, mak masak tak sedap .. ' uitttt, how dare u boy? kutuk mak sendiri dalam facebook.. tengok macam simple je kan, tapi cuba bayangkan mak ko baca wall post tu. kompom mak ko tak masak terus lepas ni. kompom!!


makhluk diakhir zaman... yang baik dipandang hina, yang buruk dipandang mulia..
inilah hakikatnya.. i pernah ada seorang kawan yang betul-betul baik dimana dia seorang yang ringan tulang selalu tolong cikgu tetapi dialah selalu jadi mangsa ringan mulut kaki-kaki mengata..

sekor lagi yang boleh digelar 'nate beruk' kawan i ni, kaki perempuam,arak, n segala kejahatan adalah dia.. selalu dipandang mulia dikalangan rakan2.. adakah u all perasan tentang ni? orang baik itu, biarkan dia baik, jangan dikutuk..

jika u all nak buat sesuatu perkara tu, buat jer dengan bangga di dalam hati.. usah risau dikutuk kerana orang yang mengutuk itu hanya tahu mengutuk dan terus mengutuk..

kawan i ni nak pergi solat, tapi kena kutuk dengan sekor lagi... what is this?? nak pergi beribadat pun kena tuduh bajet alim..

start from this year, jika ada sesuatu perkara baru yang i nak buat, i terus buat dan hiraukan jer apa orang nak kata.. i nak berniaga ker, i nak duduk depan didalam kelas ker, i nak study ke, just do it and ignore them.. i paki spek mata pun kena kutuk, ada kata i bajet handsome... laaaa, da memang i handsome, so what? haha...

...LAKUKAN SAHAJA APA YANG KAMU NAK LAKUKAN..

No comments:

Post a Comment